вівторок, 2 лютого 2016 р.

Людина народжена для щастя...

«Людина народжена для щастя, як птах для польоту»…Саме цими, загальновідомими словами В. Короленка, хочеться почати статтю. Бо чого б не згадати про щастя, коли в нашому закладі кожен вихованець має доволі багато шляхів стати щасливим: навчитись бажаному, дізнатися про те, що було невідомим раніше, знайти друзів, зустріти кохання та радіти життю. Приводів чимало та одним з них постають особливі традиційні свята. Особливі, бо наші, бо стосуються саме нашого навчального закладу.

Вам відомо, що 24 січня 1922 року нашому навчальному закладу було присвоєно ім’я визначного письменника-гуманіста В.Г. Короленка. З тих далеких часів, окрім загальноприйнятих зимових свят, для нас важливим є тиждень, присвячений життю та творчості цієї людини.

З огляду на визначні події, що пов’язані із творчістю Володимира Галактіоновича, 2016 рік є винятковим. 130 років тому, у далекому 1886 році, світ побачила повість «Сліпий музикант».

Що підштовхнуло письменника до написання цього твору, хто надихнув Володимира Галактіоновича? Чи була тема життя та навчання незрячої людини актуальною на той час у суспільстві? Як взагалі ставилося суспільство різних часів, епох до незрячих людей? Як ставилися саме в Україні? Звідки і в кого з’явилася ідея створення навчальних закладів для людей з цією особливою потребою? Чи дійсно Валентин Гаюї був першим? І головне – чому саме Харків, і чому саме Сумська, 55?

Це – низка питань, на які ми будемо шукати відповіді, будемо вивчати та досліджувати.

Цього року терміни проведення заходів Короленківського тижня, з огляду на об’єктивні обставини, перенесено на лютий – березень місяці.

Відповідно до затвердженого плану, у зазначений період, будуть проводитися наступні заходи:

1. Робота з архівними матеріалами НВК, Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка, науковими інтернет-виданнями.
2. Зустріч з істориками, які вивчають історію Харкова.3. Підготовка до створення «Стежки історії», присвяченої історії нашого навчального закладу.
4. Усний журнал «Забуті сторінки», присвячений також організації навчання дітей з вадами зору.
5. Цикл радіопередач, присвячених історії створення та розвитку НВК.
6. Створення нової експозиції музею, присвяченої еволюції засобів навчання для незрячих дітей, а саме тифлотехнічним засобам.
7. Передбачена низка заходів, присвячених знайомству та вивченню повісті «Сліпий музикант»:
- Цикл радіопередач «Сторінками повісті «Сліпий музикант»;
- Створення ілюстрацій до повісті;
- Перегляд однойменного х/ф Тетяни Лукашевич, за мотивами повісті;
- Зустріч з науковим співробітником Обласної бібліотеки для дітей. Тема зустрічі «На шляху до світла».
8. Ретроспектива(огляд, флешбек) історичних подій. Театралізований бал, у ході якого, з огляду на досліджену достовірну інформацію, буде створено свято, метою якого обрано відтворення колориту епохи часів появи нашого навчального закладу.

2 коментарі: