неділя, 18 вересня 2016 р.

Проект "Десяте відчуття"

PM_GI_Logo

«Історичний огляд» або як усе починалося
Дійові особи:
Орлов Андрій Валерійович
Соколенко Олена Миколаївна
Петрикіна Анна Сергіївна
Кубанська Наталія Володимирівна
Місце дії:
1.     Почесне Консульство Федеративної Республіки Німеччина в Харкові, (вул. Скрипника, 14 А)
2.     Коворкінг «Cпалах» (Харків, вул. Дівоча, 6)
3.     Музей історії закладу (Харків, вул. Сумська, 55)


Дія перша

«..аби щось розгледіти, треба піднятися високо або піти не туди…»

16–17 жовтня 2015 року у межах проекту «ProMuseum» у м. Харкові відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Культ чи культура: ціннісні зміни у суспільній свідомості і соціокультурна місія музеїв». 
Мета: осмислення подій новітньої історії, змін ціннісних пріоритетів суспільства та способів їхнього представлення у музеях.
В роботі взяла участь Петрикіна А.С.
31 травня 2016 року у Харкові відбулась прес-конференція, яка засвідчила початок багатоетапного проекту, що триватиме з червня по листопад 2016 року у Харківській та Запорізькій областях з метою впровадження нових форм комунікацій музеїв з відвідувачами.
1 червня 2016 року у Харкові  відбувся вступний семінар до проекту «Культ чи культура: розвиток учасницьких практик у музеї», в якому взяли участь    Орлов А.В., Соколенко О.М., Петрикіна А.С.
6 липня 2016 року рішенням Експернтої ради ProMuseum затверджено список учасників тренінгової програми «Культ чи культура: розвиток учасницьких практик у музеї». До списку увійшли: Петрикіна А.С, Орлов А.В.
11 липня 2016 року в Харкові стартувала тижнева тренінгова програма в рамках проекту  «Культ чи культура: розвиток учасницьких практик у музеї».
Завданням проекту є навчити музейних працівників тому, як пасивний електорат, громади населених пунктів, перетворити на активних громадян і разом з ними, на базі музеїв, активізувати перебіг позитивних змін у суспільстві.
У першому тренінгу, який відбувався з 11 по15 липня 2016 року в Харкові, брали участь 26 працівників  музеїв Харківської та Запорозької областей, серед них: Соколенко О.М.,Петрикіна А.С.
Серед лекторів та тренерів:  Юлія Ваганова (мистецтвознавець,  куратор, Київ), Міхаель Фер (професор, незалежний музейний куратор, Берлін), Олена Гончарук (відділ зв'язків з громадськістю, НХМУ), Марк Ґеґенфуртнер (керівник відділу образотворчого мистецтва, сценічного мистецтва, літератури, музики, кіно, науки та міської історії Департаменту культури Мюнхена), Фрідеріке Мьошель (референт з питань культурних програм та педагогічної кооперації Goethe-Institut в Україні), Дарія Агапова (виконавчий директор санкт-петербурзького Центру розвитку музейної справи, співорганізатор проекту російсько-американського культурного обміну «Музей участі», 2015, Гельсінкі) та Марія Задорожна (керівник відділу міжнародних проектів Українського центру музейної справи, експерт з сучасного музейного менеджменту, Київ).
Серед тем: «Партисипаційні проекти», «Комунікація в партисипаційному проекті», «Комунікація: як зробити музей видимим», «Проектний менеджмент»  тощо.

Дія друга

«…ніщо так не вбиває ініціативу, як робота з паперами»

Опрацювавши матеріал тренінгової програми, творча група вирішила розробити проект «Десяте відчуття». Тематика була визначена швидко та одностайно – доступність музеїв для людей з інвалідністю по зору.
Основні матеріали, які використовувалися в роботі по підготовці проекту:  Фьоль П.С., Гегенфуртнер М., Вольфрам Г. Дорожня карта для культурного розвитку України. – Київ: Goethe-Institut в Україні, 2015. - 149 с., матеріали лекцій, ресурси сайту http://prostir.museum/ua/topic/ProMuseum, статті Дар`ї Агапової, книга Ольги  Скороходової «Як я сприймаю, уявляю та розумію навколишній світ», педагогічний досвід педагогів Комунального закладу «Навчально-виховний комплекс імені           В.Г. Короленка» Харківської обласної ради. Далі було вивчення понятійного апарату в даній галузі, консультації з кураторами, визначення цільової аудиторії тощо.

Дія третя

«…від паперу – до людей…»

Проект «Десяте відчуття» підтримали (додаток).  Договір між Білоусовим О.М., директором Комунального закладу «Навчально-виховний комплекс імені                 В.Г. Короленка» Харківської обласної ради та Фредеріке Мьошель, куратором Goethe-Institut в Україні  було підписано 15 вересня 2016 року.  Ми розпочали свої перші кроки по реалізації проекту.
Протягом серпня-вересня ми зустрілися та обговорили формати взаємодії в рамках проекту з представниками музеїв та громадських організацій міста, студентами Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди, батьками наших вихованців, учнями загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 72, їх вчителями, випускниками нашого закладу та представниками преси, тифлопедагогами.   
Сподіваємося, що все передбачили та успішно завершили підготовчий етап.

Дія четверта
Початок

І етап проекту «Десяте відчуття» починається 22 вересня 2016 року. В цей день відбудеться перше заняття у Комунальному закладі «Навчально-виховний комплекс імені В.Г. Короленка» Харківської обласної ради (вул. Сумська, 55) о 14:00.

Корисні посилання та джерела:







Немає коментарів:

Дописати коментар